Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως αριθμού εργαζομένων, ο εργοδότης υποχρεούται να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες Τεχνικού Ασφαλείας. Ο Τεχνικός Ασφαλείας είναι σύμβουλος του εργοδότη και των εργαζομένων και σε γενικές γραμμές η αποστολή του είναι:
- Nα επιθεωρεί τακτικά τις θέσεις εργασίας από πλευράς υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, να αναφέρει στον εργοδότη οποιαδήποτε παράλειψη των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, να προτείνει μέτρα αντιμετώπισης και να επιβλέπει την εφαρμογή τους.
- Να μεριμνά έτσι ώστε οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση να τηρούν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας και να τους καθοδηγεί για την αποτροπή του επαγγελματικού κινδύνου που συνεπάγεται η εργασία τους.
Επιπλέον του καθορισμού του Τεχνικού Ασφαλείας, ο κάθε εργοδότης έχει την υποχρέωση να έχει μια γραπτή εκτίμηση των κινδύνων στην επιχείρησή τους, την οποία και συντάσσει ο Τεχνικός Ασφαλείας. Στη γραπτή αυτή εκτίμηση κινδύνου γίνεται μια συστηματική εξέταση όλων των παραμέτρων κάθε διεξαγόμενης εργασίας και καταγράφονται:
- Τι θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιές και βλάβες.
- Κατά πόσο θα μπορούσαν να εξαλειφθούν οι πηγές κινδύνου και αν όχι, τι μέτρα πρόληψης και προστασίας εφαρμόζονται ή πρέπει να εφαρμοστούν.
Για τον καθορισμό των προσόντων του Τεχνικού Ασφαλείας και για τον υπολογισμό του χρόνου απασχόλησής του, οι επιχειρήσεις κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες Α, Β, Γ (υψηλής, μεσαίας και χαμηλής επικινδυνότητας). Ο χρόνος απασχόλησης του Τεχνικού Ασφαλείας εξαρτάται από τον αριθμό των εργαζομένων και την επικινδυνότητα της επιχείρησης.
Προκειμένου οι εργοδότες να ανταποκριθούν στην παραπάνω υποχρέωσή τους, έχουν τη δυνατότητα να αναθέτουν τα καθήκοντα αυτά:
- Σε άτομα της επιχείρησης (πτυχιούχους ΑΕΙ ή ΤΕΙ με την προβλεπόμενη ειδικότητα) ή
- Σε άτομα εκτός της επιχείρησης (πτυχιούχους ΑΕΙ ή ΤΕΙ με την προβλεπόμενη ειδικότητα)
- Σε ΕΞΥΠΠ ή
- Σε εργαζόμενο της επιχείρησης (κάτοχο απολυτηρίου τεχνικού λυκείου ή μέσης τεχνικής σχολής ή άλλης αναγνωρισμένης τεχνικής επαγγελματικής σχολής του εσωτερικού ή ισότιμων σχολών του εξωτερικού ή κάτοχο άδειας άσκησης επαγγέλματος εμπειροτέχνη και με οκταετή προϋπηρεσία που λογίζεται από την απόκτηση του απολυτηρίου ή της άδειας, εφόσον όμως αυτός απασχολείται με πλήρες ωράριο στην επιχείρηση) μετά από κατάλληλη επιμόρφωση τουλάχιστον 35 ωρών και εφόσον η επιχείρηση ανήκει στη Β ή Γ κατηγορία επικινδυνότητας και απασχολεί μέχρι 50 άτομα.
Εφόσον λοιπόν επιλέξετε την περίπτωση να επιμορφωθείτε εσείς οι ίδιοι ή να επιμορφώσετε εργαζόμενο της επιχείρησής σας, μπορείτε να έρθετε σε επικοινωνία μαζί μας εδώ και να πληροφορηθείτε για το πως μπορείτε να συμμετάσχετε σε σχετικό σεμινάριο κατάρτισης.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
- Οι εργοδότες των επιχειρήσεων της Γ΄ κατηγορίας επικινδυνότητας μπορούν να αναλάβουν τα καθήκοντα τεχνικού ασφαλείας, εφόσον παρακολουθήσουν επιτυχώς πρόγραμμα επιμόρφωσης διάρκειας 10 ωρών.
- Οι εργοδότες των επιχειρήσεων της Β΄ κατηγορίας επικινδυνότητας και οι εργαζόμενοι της Β΄ ή Γ΄ κατηγορίας επικινδυνότητας μπορούν να αναλάβουν τα καθήκοντα τεχνικού ασφαλείας, εφόσον παρακολουθήσουν επιτυχώς πρόγραμμα επιμόρφωσης διάρκειας 35 ωρών.
Κόστος Προγράμματος:
-
70€ για τα προγράμματα Γ΄ κατηγορίας (10 ώρες)
-
130€ για τα προγράμματα Β΄ κατηγορίας. (35 ώρες)
Δηλώστε συμμετοχή στα νέα τμήματα
Λήξη υποβολής αιτήσεων 1 Ιουνίου 2019
Έναρξη μαθημάτων 21 Σεπτεμβρίου 2019
Έως ότου υλοποιηθεί το πρόγραμμα ανεξάρτητα από την κατηγορία που εντάσσεστε λαμβάνετε αριθμό πρωτοκόλλου για χρήση σε οποιαδήποτε μεταβολή του προσωπικού σας.